Postnatale depressie bij moeders Ún vaders

Niet alle vrouwen voelen zich na de geboorte van hun kind in de zevende hemel. In plaats van blij en gelukkig, voelt de nieuwe moeder zich eenzaam en wanhopig. Ze is moe, angstig, lijdt aan slapeloosheid en is depressief. Maar ook paniek-aanvallen kunnen optreden. Steun van dierbaren biedt nog het meeste uitzicht op herstel.

Naar deze postnatale depressie bij vrouwen is uitvoerig onderzoek gedaan. We zouden bijna geloven dat het alleen maar bij vrouwen voorkomt. Niets is echter minder waar. Postnatale depressie komt ook bij vaders voor, maar is nauwelijks onderzocht1. Terwijl het toch geen zeldzaam ziektebeeld is. Vier procent van de vaders vertoont depressieve symptomen na de geboorte van hun kind. Dat is bijna de helft van het percentage dat voor moeders geldt, namelijk 10%.

Antidepressiva, en dan gaat het om de SSRI's, kunnen worden ingezet bij de behandeling van postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd. Er zijn onvoldoende gegevens welke therapie, cognitieve gedragstherapie of antidepressiva, effectiever is. Het beleid kan zijn om antidepressiva pas te gebruiken wanneer de postnatale depressie ernstig is. De keuze van het antidepressivum hangt ook af of de moeder borstvoeding wil geven.

Een postnatale depressie bij mannen moet eerst herkend worden, want er wordt niet altijd direct aan gedacht. Zo nodig moet een therapie worden ingezet, waarbij eventueel ook gebruik gemaakt kan worden van antidepressiva.