Nieuwe ontwikkelingen
Depressie en niet antidepressiva leidt tot gewichtstoename

Depressie kan leiden tot gewichtstoename en volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft dat echter niet met het gebruik van antidepressiva te maken. Het blijkt namelijk dat de kans op gewichtstoename bij depressieve mensen even groot was, of ze nu wel of geen antidepressiva gebruiken.

Klik hier voor meer informatie over deze studie.


Kunnen antidepressiva bijdragen aan herstel van de ziekte van Alzheimer?

Een Amerikaanse studie meldt dat het antidepressivum citalopram de vorming van de zogenoemde plaques in de hersenen kan tegengaan. Deze plaques zorgen voor de aftakeling die we bij Alzheimer zien.

Waarom citalopram de plaques kan tegengaan is omdat dit antidepressivum het beta-amylo´d, de belangrijkste bouwsteen van plaques, in haar groei kan belemmeren. Omdat citalopram als SSRI (serotonine heropnameremmer) voor meer serotonine zorgt en het juist het serotonine is dat er voor zorgt dat het beta-amylo´d verhinderd wordt om in hoeveelheid toe te nemen, komt er dus ook minder beta-amylo´d in de hersenen en nemen de plaques af.

Niettemin moeten we niet meteen juichen, want er is nog veel meer onderzoek nodig. Het is zoals de hoofdonderzoeker zegt: `Boeiend, maar we moeten nog veel bewijzen'.

Yvette I. Sheline, Tim West et al. An antidepressant decreases CSF A beta production in healthy individuals and in transgenic AD mice. Science Translational Medicine 2014.
Antidepressiva
Bestellen

Reacties van lezers
introductiepagina